Computer Networks Set 7 (30 mcqs)

1. SONET stands for
a) synchronous optical network
b) synchronous operational network
c) stream optical network
d) shell operational network

2. In SONET, STS-1 level of electrical signalling has the data rate of
a) 51.84 Mbps
b) 155.52 Mbps
c) 466.56 Mbps
d) none of the mentioned

3. The path layer of SONET is responsible for the movement of a signal
a) from its optical source to its optical destination
b) across a physical line
c) across a physical section
d) none of the mentioned

4. The photonic layer of the SONET is similar to the _____ of OSI model.
a) network layer
b) data link layer
c) physical layer
d) none of the mentioned

5. In SONET, each synchronous transfer signal STS-n is composed of
a) 2000 frames
b) 4000 frames
c) 8000 frames
d) 16000 frames

6. Which one of the following is not true about SONET?
a) frames of lower rate can be synchronously time-division multiplexed into a higher-rate frame
b) multiplexing is synchronous TDM
c) all clocks in the network are locked to a master clock
d) none of the mentioned

7. A linear SONET network can be
a) point-to-point
b) multi-point
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

8. Automatic protection switching in linear network is defined at the
a) line layer
b) section layer
c) photonic layer
d) path layer

9. A unidirectional path switching ring is a network with
a) one ring
b) two rings
c) three rings
d) four rings

10. What is SDH?
a) SDH is similar standard to SONET developed by ITU-T
b) synchronous digital hierarchy
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

11) A local telephone network is an example of a _______ network
a) Packet switched
b) Circuit switched
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

12) Most packet switches use this principle
a) Stop and wait
b) Store and forward
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

13) If there are N routers from source to destination, total end to end delay in sending packet P(L->number of bits in the packet R-> transmission rate)
a) N
b) (N*L)/R
c) (2N*L)/R
d) L/R

14) Method(s) to move data through a network of links and switches
a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Both a and b

15) The resources needed for communication between end systems are reserved for the duration of session between end systems in ________
a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Frequency switching

16) As the resouces are reserved between two communicating end systems in circuit switching, this is achieved
a) authentication
b) guaranteed constant rate
c) reliability
d) store and forward

17) In _________ resources are allocated on demand.
a) packet switching
b) circuit switching
c) line switching
d) frequency switching

18) Identify the incorrect statement
a) FTP stands for File Transfer Protocol
b) FTP uses two parallel TCP connections
c) FTP sends its control information in-band
d) FTP sends exactly one file over the data connection

19) If 5 files are transfered from server A to client B in the same session. The number of TCP connection between A and B is
a) 5
b) 10
c) 2
d) 6

20. A remote procedure is uniquely identified by
a) program number
b) version number
c) procedure number
d) all of the mentioned

20) FTP uses _____ parallel TCP connections to transfer a file
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

21. The network layer concerns with
a) bits
b) frames
c) packets
d) none of the mentioned

22. Which one of the following is not a function of network layer?
a) routing
b) inter-networking
c) congestion control
d) none of the mentioned

23. The 4 byte IP address consists of
a) network address
b) host address
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

24. In virtual circuit network each packet contains
a) full source and destination address
b) a short VC number
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

25. Which one of the following routing algorithm can be used for network layer design?
a) shortest path algorithm
b) distance vector routing
c) link state routing
d) all of the mentioned

26. Multidestination routing
a) is same as broadcast routing
b) contains the list of all destinations
c) data is not sent by packets
d) none of the mentioned

27. A subset of a network that includes all the routers but contains no loops is called
a) spanning tree
b) spider structure
c) spider tree
d) none of the mentioned

28. Which one of the following algorithm is not used for congestion control?
a) traffic aware routing
b) admission control
c) load shedding
d) none of the mentioned

29. The network layer protocol of internet is
a) ethernet
b) internet protocol
c) hypertext transfer protocol
d) none of the mentioned

30. ICMP is primarily used for
a) error and diagnostic functions
b) addressing
c) forwarding
d) none of the mentioned

Answers
1-a 2-a 3-b 4-c 5-c
6-d 7-c 8-a 9-b 10-c
11-a 12-b 13-b 14-d 15-b
16-a 17-c 18-d 19-d 20-b
21-c 22-d 23-c 24-b 25-d
26-c 27-a 28-d 29-b 30-a

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares