Computer Networks Set 6 (30 mcqs)

1) Which of the following delay is faced by the packet in travelling from one end system to another ?
a) Propagation delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) All of the mentioned

2) For a 10Mbps Ethernet link, if the length of the packet is 32bits, the transmission delay is(in milliseconds)
a) 3.2
b) 32
c) 0.32
d) None of the mentioned

3) The time required to examine the packet’s header and determine where to direct the packet is part of
a) Processing delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) All of the mentioned

4) Traffic intensity is given by, where L = number of bits in the packet a = average rate R = transmission rate
a) La/R
b) LR/a
c) R/La
d) None of the mentioned

5) In the transfer of file between server and client, if the transmission rates along the path is 10Mbps, 20Mbps, 30Mbps, 40Mbps. The throughput is usually
a) 20Mbps
b) 10Mbps
c) 40Mbps
d) 50Mbps

6) If end to end delay is given by dend-end = N(dproc + dtrans + dprop) is a non congested network. The number of routers between source and destination is
a) N/2
b) N
c) N-1
d) 2N

7) The total nodal delay is given by
a) dnodal = dproc – dqueue + dtrans + dprop
b) dnodal = dproc + dtrans – dqueue
c) dnodal = dproc + dqueue + dtrans + dprop
d) dnodal = dproc + dqueue – dtrans – dprop

8) In a network, If P is the only packet being transmitted and there was no earlier transmission, which of the following delays could be zero
a) Propogation delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) Processing delay

9) Transmission delay does not depend on
a) Packet length
b) Distance between the routers
c) Transmission rate
d) None of the mentioned

10) Propagation delay depends on
a) Packet length
b) Transmission rate
c) Distance between the routers
d) None of the mentioned

11. Multiple object can be sent over a TCP connection between client and server in
a) persistent HTTP
b) nonpersistent HTTP
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

12. HTTP is ________ protocol.
a) application layer
b) transport layer
c) network layer
d) none of the mentioned

13. In the network HTTP resources are located by
a) uniform resource identifier
b) unique resource locator
c) unique resource identifier
d) none of the mentioned

14. HTTP client requests by establishing a __________ connection to a particular port on the server.
a) user datagram protocol
b) transmission control protocol
c) broader gateway protocol
d) none of the mentioned

15. In HTTP pipelining
a) multiple HTTP requests are sent on a single TCP connection without waiting for the corresponding responses
b) multiple HTTP requests can not be sent on a single TCP connection
c) multiple HTTP requests are sent in a queue on a single TCP connection
d) none of the mentioned

16. FTP server listens for connection on port number
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23

17. In FTP protocol, client contacts server using ____ as the transport protocol.
a) transmission control protocol
b) user datagram protocol
c) datagram congestion control protocol
d) stream control transmission protocol

18. In which mode FTP, the client initiates both the control and data connections.
a) active mode
b) passive mode
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

19. The file transfer protocol is built on
a) data centric architecture
b) service oriented architecture
c) client server architecture
d) none of the mentioned

20. In file transfer protocol, data transfer can be done in
a) stream mode
b) block mode
c) compressed mode
d) all of the mentioned

21. What is the access point (AP) in wireless LAN?
a) device that allows wireless devices to connect to a wired network
b) wireless devices itself
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

22. In wireless ad-hoc network
a) access point is not required
b) access point is must
c) nodes are not required
d) none of the mentioned

23. Which multiple access technique is used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN?
a) CDMA
b) CSMA/CA
c) ALOHA
d) none of the mentioned

24. In wireless distribution system
a) multiple access point are inter-connected with each other
b) there is no access point
c) only one access point exists
d) none of the mentioned
.
25. A wireless network interface controller can work in
a) infrastructure mode
b) ad-hoc mode
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

26. In wireless network an extended service set is a set of
a) connected basic service sets
b) all stations
c) all access points
d) none of the mentioned

27. Mostly ________ is used in wireless LAN.
a) time division multiplexing
b) orthogonal frequency division multiplexing
c) space division multiplexing
d) none of the mentioned

28. Which one of the following event is not possible in wireless LAN.
a) collision detection
b) Acknowledgement of data frames
c) multi-mode data transmission
d) none of the mentioned

29. What is Wired Equivalent Privacy (WEP) ?
a) security algorithm for ethernet
b) security algorithm for wireless networks
c) security algorithm for usb communication
d) none of the mentioned

30. What is WPA?
a) wi-fi protected access
b) wired protected access
c) wired process access
d) wi-fi process access

Answers
1-d 2-a 3-a 4-a 5-b
6-c 7-c 8-b 9-b 10-c
11-a 12-a 13-a 14-b 15-a
16-b 17-a 18-b 19-c 20-d
21-a 22-a 23-b 24-a 25-c
26-a 27-b 28-a 29-b 30-a

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares