Computer Networks Set 3 (30 mcqs)

1) Which of this is not a guided media ?
a) Fiber optical cable
b) Coaxial cable
c) Wireless LAN
d) Copper wire

2) UTP is commonly used in
a) DSL
b) FTTP
c) HTTP
d) None of the mentioned
.
3) Coaxial cable consists of _______ concentric copper conductors.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

4) Fiber optics posses following properties
a) Immune electromagnetic interference
b) Very less signal attenuation
c) Very hard to tap
d) All of the mentioned

5) If an Optical Carrier is represented as OC-n, generally the link speed equals(in Mbps),
a) n*39.8
b) n*51.8
c) 2n*51.8
d) None of the mentioned

6) Terrestrial radio channels are broadly classifed into _____ groups.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1

7) Radio channels are attractive medium because
a) Can penetrate walls
b) Connectivity can be given to mobile user
c) Can carry signals for long distance
d) All of the mentioned

8) Geostationary satellites
a) Are placed at a fixed point above the earth
b) Rotate the earth about a fixed axis
c) Rotate the earth about a varying axis
d) All of the mentioned

9. What is Wired Equivalent Privacy (WEP) ?
a) security algorithm for ethernet
b) security algorithm for wireless networks
c) security algorithm for usb communication
d) none of the mentioned

10. What is WPA?
a) wi-fi protected access
b) wired protected access
c) wired process access
d) wi-fi process access

11) The protocol used by Telnet application is
a) Telnet
b) FTP
c) HTTP
d) None of the mentioned

12) In “character at a time” mode
a) Character processing is done on the local system under the control of the remote system
b) Most text typed is immediately sent to the remote host for processing
c) All text is echoed locally, only completed lines are sent to the remote host
d) None of the mentioned

13) _______ allows you to connect and login to a remote computer
a) Telnet
b) FTP
c) HTTP
d) None of the mentioned

14) The correct syntax to be written in the web browser to Telnet to www.sanfoundry.com is
a) telnet//www.sanfoundry.com
b) telnet:www.sanfoundry.com
c) telnet://www.sanfoundry.com
d) telnet www.sanfoundry.com

15) Telnet is a
a) Television on net
b) Network of Telephones
c) Remote Login
d) Teleshopping site

16) In TDM, slots are further divided into
a) Seconds
b) Frames
c) Packets
d) None of the mentioned

17) Multiplexing technique that shifts each signal to a different carrier frequency
a) FDM
b) TDM
c) Either a or b
d) Both a and b

18. WiMAX stands for
a) wireless maximum communication
b) worldwide interoperability for microwave access
c) worldwide international standard for microwave access
d) none of the mentioned

19. WiMAX provides
a) simplex communication
b) half duplex communication
c) full duplex communication
d) none of the mentioned
.
20. WiMAX uses the
a) orthogonal frequency division multiplexing
b) time division multiplexing
c) space division multiplexing
d) all of the mentioned
.
21. Which one of the following modulation scheme is supported by WiMAX?
a) binary phase shift keying modulation
b) quadrature phase shift keying modulation
c) quadrature amplitude modulation
d) all of the mentioned
.
22. WiMAX MAC layer provides an interface between
a) higher transport layers and physical layer
b) application layer and network layer
c) data link layer and network layer
d) none of the mentioned

23. For encryption, WiMAX supports
a) advanced encryption standard
b) triple data encryption standard
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

24. WiMAX provides
a) VoIP services
b) IPTV services
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

25. Devices that provide the connectivity to a WiMAX network are known as
a) subscriber stations
b) base stations
c) gateway
d) none of the mentioned

26. WiMAX is mostly used for
a) local area network
b) metropolitan area network
c) personal area network
d) none of the mentioned

27 Which one of the following frequency is not used in WiMAX for communication?
a) 2.3 GHz
b) 2.4 GHz
c) 2.5 GHz
d) 3.5 GHz

28. What is the access point (AP) in wireless LAN?
a) device that allows wireless devices to connect to a wired network
b) wireless devices itself
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

29. In wireless ad-hoc network
a) access point is not required
b) access point is must
c) nodes are not required
d) none of the mentioned

30. Which multiple access technique is used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN?
a) CDMA
b) CSMA/CA
c) ALOHA
d) none of the mentioned

Answers
1-c 2-a 3-b 4-d 5-b
6-b 7-d 8-a 9-b 10-a
11-a 12-b 13-a 14-c 15-c
16-b 17-a 18-b 19-c 20-a
21-d 22-a 23-c 24-c 25-a
26-b 27-b 28-a 29-a 30-b

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares