Operating System Set 7 (30 mcqs)

1. ______ is a unique tag, usually a number, identifies the file within the file system.
a) File identifier
b) File name
c) File type
d) none of the mentioned

2. To create a file
a) allocate the space in file system
b) make an entry for new file in directory
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
.
3. By using the specific system call, we can
a) open the file
b) read the file
c) write into the file
d) all of the mentioned

4. File type can be represented by
a) file name
b) file extension
c) file identifier
d) none of the mentioned

5. Which file is a sequence of bytes organized into blocks understandable by the system’s linker?
a) object file
b) source file
c) executable file
d) text file

6. What is the mounting of file system?
a) crating of a filesystem
b) deleting a filesystem
c) attaching portion of the file system into a directory structure
d) removing portion of the file system into a directory structure

7. Mapping of file is managed by
a) file metadata
b) page table
c) virtual memory
d) file system

8. Mapping of network file system protocol to local file system is done by
a) network file system
b) local file system
c) volume manager
d) remote mirror

9. Which one of the following explains the sequential file access method?
a) random access according to the given byte number
b) read bytes one at a time, in order
c) read/write sequentially by record
d) read/write randomly by record

10. file system fragmentation occurs when
a) unused space or single file are not contiguous
b) used space is not contiguous
c) unused space is non-contiguous
d) multiple files are non-contiguous

11) Data cannot be written to secondary storage unless written within a ______.
a) file
b) swap space
c) directory
d) text format

12) File attributes consist of :
a) name
b) type
c) identifier
d) content

13) The information about all files is kept in :
a) swap space
b) operating system
c) seperate directory structure
d) None of these

14) A file is a/an _______ data type.
a) abstract
b) primitive
c) public
d) private

15) The operating system keeps a small table containing information about all open files called :
a) system table
b) open-file table
c) file table
d) directory table

16) In UNIX, the open system call returns :
a) pointer to the entry in the open file table
b) pointer to the entry in the system wide table
c) a file to the process calling it
d) None of these

17) System wide table in UNIX contains process independent information such as :
a) location of file on disk
b) access dates
c) file size
d) file contents

18) The open file table has a/an _______ associated with each file.
a) file content
b) file permission
c) open count
d) close count

19) The file name is generally split into two parts :
a) name
b) identifier
c) extension
d) type

20) Path names can be of two types : (choose two)
a) absolute
b) local
c) global
d) relative

21) To organise file systems on disk, :
a) they are split into one or more partitions
b) information about files is added to each partition
c) they are made on different storage spaces
d) All of these

22) The directory can be viewed as a _________, that translates file names into their directory entries.
a) symbol table
b) partition
c) swap space
d) cache

23) In the single level directory :
a) All files are contained in different directories all at the same level
b) All files are contained in the same directory
c) Depends on the operating system
d) None of these
.
24) In the single level directory :
a) all directories must have unique names
b) all files must have unique names
c) all files must have unique owners
d) All of these

25) In the two level directory structure :
a) each user has his/her own user file directory
b) the system has its own master file directory
c) both a and b
d) None of these

26) When a user job starts in a two level directory system, or a user logs in :
a) the users user file directory is searched
b) the system’s master file directory is searched
c) the master file directory is indexed by user name or account number, and each entry points to the UFD for that user
d) All of these

27) When a user refers to particular file, :
a) system MFD is searched
b) his own UFD is searched
c) both MFD and UFD are searched
d) every directory is searched

28) The disadvantage of the two level directory structure is that :
a) it does not solve the name collision problem
b) it solves the name collision problem
c) it does not isolate users from one another
d) it isolates users from one another

29) In the tree structured directories,
a) the tree has the stem directory
b) the tree has the leaf directory
c) the tree has the root directory
d) All of these

30) The current directory contains, most of the files that are :
a) of current interest to the user
b) stored currently in the system
c) not used in the system
d) not of current interest to the system

Answers
1-a 2-c 3-d 4-b 5-a
6-c 7-a 8-a 9-b 10-a
11-a 12-a,b,c 13-c 14-a 15-b
16-a 17-a,b,c 18-c 19-a,c 20-a,d
21-a,b 22-a 23-b 24-b 25-c
26-b,c 27-b,c 28-d 29-c 30-a

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares