Operating System Set 6 (30 mcqs)

1. Linux uses a time-sharing algorithm for
a) pair preemptive scheduling between multiple processes
b) for tasks where absolute priorities are more important than fairness
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

2. First linux kernel which supports the SMP hardware was
a) linux 0.1
b) linux 1.0
c) linux 1.2
d) linux 2.0

3. Which one of the following linux file system does not support journaling feature?
a) ext2
b) ext3
c) ext4
d) none of the mentioned

4. Which binary format is supported by linux?
a) a.out
b) ELF
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

5. Which one of the following bootloader is not used by linux?
a) GRUB
b) LILO
c) NTLDR
d) none of the mentioned

6. The first process launched by the linux kernel is
a) init process
b) zombie process
c) batch process
d) boot process

7. Which desktop environment is not used in any linux distribution?
a) gnome
b) KDE
c) unity
d) none of the mentioned

8. Standard set of functions through which interacts with kernel is defined by
a) system libraries
b) kernel code
c) compilers
d) utility programs

9. Linux is
a) single user, single tasking
b) single user, multitasking
c) multiuser, single tasking
d) multiuser, multitasking

10. Which one of the following is not a linux distribution?
a) debian
b) gentoo
c) open SUSE
d) multics

11) The model in which one kernel thread is mapped to many user-level threads is called :
a) Many to One model
b) One to Many model
c) Many to Many model
d) One to One model

12) The model in which one user-level thread is mapped to many kernel level threads is called :
a) Many to One model
b) One to Many model
c) Many to Many model
d) One to One model

13) In the Many to One model, if a thread makes a blocking system call :
a) the entire process will be blocked
b) a part of the process will stay blocked, with the rest running
c) the entire process will run
d) None of these

14) In the Many to One model, multiple threads are unable to run in parallel on multiprocessors because :
a) only one thread can access the kernel at a time
b) many user threads have access to just one kernel thread
c) there is only one kernel thread
d) None of these
.
15) The One to One model allows :
a) increased concurrency
b) decreased concurrency
c) increased or decreased concurrency
d) concurrency equivalent to other models

16) In the One to One model when a thread makes a blocking system call :
a) other threads are strictly prohibited from running
b) other threads are allowed to run
c) other threads only from other processes are allowed to run
d) None of these

17) Which of the following is the drawback of the One to One Model ?
a) increased concurrency provided by this model
b) decreased concurrency provided by this model
c) creating so many threads at once can crash the system
d) creating a user thread requires creating the corresponding kernel thread

18) When is the Many to One model at an advantage ?
a) When the program does not need multi-threading
b) When the program has to be multi-threaded
c) When there is a single processor
d) None of these

19) In the Many to Many model true concurrency cannot be gained because :
a) the kernel can schedule only one thread at a time
b) there are too many threads to handle
c) it is hard to map threads with each other
d) None of these

20) In the Many to Many model when a thread performs a blocking system call :
a) other threads are strictly prohibited from running
b) other threads are allowed to run
c) other threads only from other processes are allowed to run
d) None of these

21) Signals that occur at the same time, are presented to the process :
a) one at a time, in a particular order
b) one at a time, in no particular order
c) all at a time
d) None of these

22) Which of the following is not TRUE :
a) Processes may send each other signals
b) Kernel may send signals internally
c) a field is updated in the signal table when the signal is sent
d) each signal is maintained by a single bit

23) Signals of a given type :
a) are queued
b) are all sent as one
c) cannot be queued
d) None of these

24) The three ways in which a process responds to a signal are : (choose three)
a) ignoring the signal
b) handling the signal
c) performing some default action
d) asking the user to handle the signal

25) Signals are identified by :
a) signal identifiers
b) signal handlers
c) signal actions
d) None of these

26) When a process blocks the receipt of certain signals : (choose two)
a) The signals are delivered
b) The signals are not delivered
c) The signals are not received until they are unblocked
d) The signals are received by the process once they are delivered

27) The _______ maintains pending and blocked bit vectors in context of each process.
a) CPU
b) Memory
c) Process
d) Kernel

28) In UNIX, the set of masked signals can be set or cleared using the ________ function.
a) sigmask
b) sigmaskproc
c) sigprocmask
d) sigproc

29) The usefulness of signals as a general inter process communication mechanism is limited because :
a) they do not work between processes
b) they are user generated
c) they cannot carry information directly
d) None of these

30) The usual effect of abnormal termination of a program is :
a) core dump file generation
b) system crash
c) program switch
d) signal destruction

Answers
1-a 2-d 3-a 4-c 5-c
6-a 7-d 8-a 9-d 10-d
11-a 12-b 13-a 14-a 15-a
16-b 17-d 18-a 19-a 20-b
21-b 22-c 23-b 24-a,b,c 25-a
26-a,c 27-d 28-c 29-c 30-a

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares