Operating System Set 1 (50 mcqs)

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk
a. you can set different size for each recycle bin
b. you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c. You can make any one of them default recycle bin
d. None of above

2. Identify false statement
a. You can find deleted files in recycle bin
b. You can restore any files in recycle bin if you ever need
c. You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using
a. Write
b. Calendar
c. Write file
d. Control panel

4. You should save your computer from?
a. Viruses
b. Time bombs
c. Worms
d. All of the above

5. World Wide Web is being standard by
a. Worldwide corporation
b. W3C
c. World Wide Consortium
d. World Wide Web Standard

6. A co-processor
a. Is relatively easy to support in software
b. Causes all processor to function equally
c. Works with any application
d. Is quite common in modern computer

7. A Microsoft Windows is ….. a(n)
a. Operating system
b. Graphic program
c. Word Processing
d. Database program

8. Which of the following is program group?
a. Accessories
b. Paint
c. Word
d. All of above

9. Which is not application software?
a. Windows NT
b. Page Maker
c. WinWord XP
d. Photoshop

10. The ….. program compresses large files into a smaller file
a. WinZip
b. WinShrink
c. WinStyle
d. None of above

11. Which of the following is an example of a real time operating system?
a. Lynx
b. MS DOS
c. Windows XP
d. Process Control

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

13. Which of the following windows version support 64 bit processor?
a. Windows 98
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 95

14. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
15. What program runs first after computer is booted and loading GUI?
a. Desktop Manager
b. File Manager
c. Windows Explorer
d. Authentication

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?
a. MS DOS
b. Windows
c. Windows 98
d. Windows 2000

17. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network
a. MS DOS
b. Windows 95
c. Windows 98
d. Windows 2000

18. My Computer was introduced from
a. Windows 3.1
b. Windows 3.11
c. Windows 95
d. Windows 98

19. Which of the following Windows do not have Start button
a. Windows Vista
b. Windows 7
c. Windows 8
d. None of above

20. Which is the latest version of MS Windows?
a. Windows 2007
b. Windows 8.1
c. Windows 2008
d. Windows 7

21. Which operating system doesn’t support networking between computers?
a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

22. Which Operating System doesn’t support networking between computers?
a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

23. Which of the following does not support more than one program at a time?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Unix

24. Which of the following is not an operating system?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Oracle

25. Linux is a(n) … operating system
a. Open source
b. Microsoft
c. Windows
d. Mac

26. Which operating system can you give smallest file name?
a. Ps/2
b. Dos
c. Windows
d. Windows NT

27. Which one is not operating system?
a. P11
b. OS/2
c. Windows
d. Unix

28. Which of the following is not a multitasking operating system?
a. Windows
b. Linux
c. Win NT
d. DOS

29. You should choose Sleep option when
a. The computer is tired after working for the whole day
b. You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly
c. When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d. You finish working and going to bed

30. The …. displays the name of every computer user on the computer
a. Wish list screen
b. Command screen
c. Welcome screen
d. None of the above

31. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex document like newsletters and brochure is:
a. Word processing
b. Computer aided design
c. Web page authoring
d. Desktop publishing

32. Which one is not a system tool?
a. Backup
b. Disk defragment
c. Virus scanning
d. All of the above

33. The memory which allocates space for DOS and application is called
a. Expanded memory
b. Cache memory
c. Virtual memory
d. Conventional memory

34. The operating system creates … from the physical computer
a. Virtual space
b. Virtual computer
c. Virtual device
d. None
35. The operating system creates _____ from the physical computer
a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None

36. Which menu bar selection would you access to open file?
a. Option
b. Help
c. View
d. None of above

37. Which mode loads minimal set of drivers when starting Windows?
a. Safe Mode
b. Normal Mode
c. VGA Mode
d. Network Support Mode

38. Which of the following are loaded in safe mode?
a. Keyboard driver
b. Mouse driver
c. VGA drive
d. All of above

39. A …. is a named location on a disk where files are stored
a. Folder
b. Pod
c. Version
d. None of the above

40. Which command is used to see the version of operating system?
a. Vol
b. Version
c. Ver
d. None of the above

41. Which type of command requires additional files to perform specific operations?
a. Internal commands
b. External commands
c. Valuable commands
d. Primary commands

42. Which of the following is system software?
a. Operating system
b. Compiler
c. Utilities
d. All of the above

43. A user-interface that is easy to use is considered to be
a. User-happy
b. User-simple
c. User-friendly
d. None of the above

44. A ….is a flash memory storage device that plugins into a USB port
a. USB snap drive
b. USB flash drive
c. USB memory maker drive
d. None of above

45. The ….is the drive containing the files to be copied
a. Source drive
b. Destination drive
c. USB drive
d. None of the above

46. The number of character contained in primary name (DOS)?
a. Up to 8 characters
b. 3 characters
c. Up to 10 characters
d. None of the above

47. Which one of the following is not a multitasking operating system?
a. DOS
b. Windows
c. Unix
d. Linux

48. The most recent version of MAC OS is based on the … operating system
a. Windows
b. Linux
c. Unix
d. CMOS

49. The … operating system was initially created in the early 1970s at AT and T’s Bell Labs
a. Linux
b. DOS
c. Unix
d. GNU

50. Which command is used to undelete a bunch of files with extension .doc that you have just deleted?
a. Undelete
b. Undelete/all
c. Undelete *.doc
d. All of above

Answers

1 – a 2 – c 3 – d 4 – d 5 – b 6 – a 7 – a 8 – a 9 – a 10 – a
11 – d 12 – d 13 – a 14 – d 15 – d 16 – d 17 – d 18 – c 19 – c 20 – b
21 – a 22 – a 23 – a 24 – d 25 – a 26 – b 27 – a 28 – d 29 – b 30 – c
31 – a 32 – c 33 – d 34 – b 35 – b 36 – d 37 – a 38 – d 39 – a 40 – c
41 – b 42 – d 43 – c 44 – b 45 – a 46 – a 47 – a 48 – c 49 – c 50 – c

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares