MySQL Set 1 (25 mcqs)

1) MySQL runs on which operating systems?
a) Linux and Mac OS-X only
b) Any operating system at all
c) Unix, Linux, Windows and others
d) Unix and Linux only

2) To remove duplicate rows from the result set of a SELECT use the following keyword:
a) NO DUPLICATE
b) UNIQUE
c) DISTINCT
d) None of the above

3) Which of the following can add a row to a table?
a) Add
b) Insert
c) Update
d) Alter

4) To use MySQL on your computer, you’ll need?
a) FTP and Telnet
b) Some sort of client program to access the databases
c) A Browser
d) Perl, PHP or Java

5) Which SQL statement is used to insert a new data in a database?
a) INSERT INTO
b) UPDATE
c) ADD
d) INSERT NEW

6) In a LIKE clause, you can could ask for any value ending in “qpt” by writing
a) LIKE %qpt
b) LIKE *ton
c) LIKE ton$
d) LIKE ^.*ton$

7) A NULL value is treated as a blank or 0.
a) True
b) Fasle
c) None of the above

8) MySQL is
a) A Programming language
b) A Programming language
c) A technique for writing reliable programs
d) A Relational Database Management System

9) In a LIKE clause, you can ask for any 6 letter value by writing?
a) LIKE ??????
b) LIKE .{6} Answer 5: LIKE ^.{6}$
c) LIKE …… (that’s six dots)
d) LIKE ______ (that’s six underscore characters)

10) The result of a SELECT statement can contain duplicate rows.
a) False
b) True
c) None of the above

11) Which function used to get the current time in mysql?
a) getTime()
b) Time()
c) NOW()

12) A table may be joined to itself.
a) True
b) false
c) None of the above

13) Which of the following is not a valid aggregate function?
a) COUNT
b) MIN
c) MAX
d) COMPUTE

14) mysql_pconnect()
is used to make a persistent connection to the database which means a SQL link that do not close when the execution of your script ends.
a) True
b) False

15) What SQL clause is used to restrict the rows returned by a query?
a) AND
b) WHERE
c) HAVING
d) FROM

16) Which of the following is used to delete an entire MYSQL database?
a) mysql_drop_database
b) mysql_drop_entiredb
c) mysql_drop_db
d) mysql_drop_dbase

17) MySQL supports the complete SQL99 standard
a) false
b) true

18) Primary Key does allow the Null Values. where as in
Unique key doesn’t accept the Null values.
Question:
True or False ?
a) False
b) True

19)How much character are allowed to create database name?
a) 55
b) 72
c) 64
d) 40

20) Which of the following commands should be used to create a database named “student”?
a) CREATE ?I student
b) CREATE DATABASE student
c) DATABASE /student
d) DATABSE student

21) Which one will delete the table data as well as table structure?
a) TRUNCATE
b) DROP

22) The USE command?
a) Is used to load code from another file
b) Has been deprecated and should be avoided for security reasons
c) Is a pseudonym for the SELECT command
d) Should be used to choose the database you want to use once you’ve connected to MySQL

23) Given an employees table as follows:
emp_id    emp_name
1    Brush
2    Jerrin
what value will be return by below query ?
Select count(*) from employees
a) 3
b) 2
c) 1
d) none of the above

24) The main MySQL program that does all the data handling is called?
a) mysql.exe
b) mysql
c) mysqld
d) httpd

25) A SELECT command without a WHERE clause returns?
a) All the records from a table that match the previous WHERE clause
b) All the records from a table, or information about all the records
c) SELECT is invalid without a WHERE clause
d) Nothing

Answers

1.C 2.C 3.B 4.B 5.A 6.A
7.B 8.D 9.D 10.B 11.C 12.A
13.D 14.A 15.B 16.C 17.A 18.A
19.C 20.B 21.B 22.D 23.B 24.C
25.B

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares