HTML Set 2 (30 mcqs)

1. Which would be the best keyword(s) for you to enter to search an electronic encyclopedia for information about the World Cup soccer tournament?
A. Soccer                                          B. Soccer tournament
C. Sports                                           D. World Cup soccer

2. Which of the following is used to explore the Internet?
A Browser                                        B Spreadsheet
C Clipboard                                      D Draw

3.  A keyword is the —
A main search word                          B name of a search engine
C word used to get rid of results       D style of the search word

4. To determine if a sports website has current information, you should check —
A. how many other sites are listed    B. the website address
C. when the site was last updated     D. how the site is organized

5.  Which domain must be present in the website address (URL) of a university library?
A .org (organization)                         B .gov (government)
B .edu (education)                            D .com (commercial)

6. While searching on the Internet, you decided to check in more than one search engine because —
A. that will avoid false information
B. that will avoid repetition of information
C. each engine produces different results
D. all Web users prefer this technique

7. What is a FTP program used for?
A. Transferring files to and from an Internet server
B. Designing a website
C. Connecting to the internet
D. None of the above

8. Which is a valid Internet address?
A. http://www.loksewaexam.com
B. www.my site.com
C. http://loksewaexam.com

9. What does HTML stand for?
A.Hyperlinks and Text Markup Language
B.Home Tool Markup Language
C.Hyper Text Markup Language

10. Who is making the Web standards?
A.Mozilla
B.Microsoft
C.The World Wide Web Consortium

11. Choose the correct HTML tag for the largest heading
A.<h6>
B.<heading>
C.<head>
D.<h1>

12.What is the difference between XML and HTML?
A.HTML is used for exchanging data, XML is not.
B.XML is used for exchanging data, HTML is not.
C.HTML can have user defined tags, XML cannot

13.  What is the correct HTML tag for inserting a line break?
A.<br />
B.<break />
C.<lb />
14.  Can a data cell contain images?
A.Yes
B.No

15.   How do I add scrolling text to my page?
A.<scroll>
B.<marquee>
C.<ciruler>

16.  What is the preferred way for adding a background color in HTML?
A.<body background=”yellow”>
B.<background>yellow</background>
C.<body style=”background-color:yellow”>

17. Which of the following are the advantages of CSS?
i) CSS saves time ii) Page load faster
iii) Easy maintenance iv) Multiple compatibility

A) i, ii and iii only
B) ii, iii and iv only
C) i, ii and iv only
D) All i, ii, iii and iv

18. A CSS style rule is made up of three parts which are ..

i) Selector ii) Property
iii) Value iv) Attribute
A) i, ii and iii only
B) ii, iii and iv only
C) i, ii and iv only
D) All i, ii, iii and iv

19. Which is not the selector type of CSS?

A) Type selector
B) Universal selector
C) Local selector
D) Descendant selector

20. The correct example of class selector is .

A) h2.type1 {color: #000000;}
B) h2 type1 {color: #000000;}
C) h2 #type1 {color: #000000;}
D) #h2 type1 {color: #000000;}

21. CSS comments are inserted inside .

A) //……………….//
B) <!………………>
C) /*………………*/
D) All of the above

22. We can handle old browsers by placing CSS codes inside.

A) //……………….//
B) <!………………>
C) /*………………*/
D) None of the above

23. State whether True or False.

i) Any inline style sheet takes highest priority.
ii) Any rule defined in <style> ………………………</style> tag will override rules defined in any external style sheet file.
A) i-True, ii-False
B) i-False, ii-True
C) i-True, ii-True
D) i-False, ii-False

24. …………………. is used to import an external style sheet in a manner similar to the <link> element.

A) @insert
B) @import
C) #import
D) #insert

25. Which of the following is / are the measurement units in CSS?

i) % ii) cm iii) em iv) pc v) px
A) i, ii, iii and iv only
B) i, ii, iii and v only
C) i, ii, iv and v only
D) All i, ii, iii, iv and v

26. The possible formats of CSS colors are.

i) Hex code – #RRGGBB
ii) Short Hex Code – #RGB
iii) RGB% – rgb(rrr%, ggg%, bbb%)
iv) Keyword – teal, blue, black
A) i, ii and iv only
B) ii, iii and iv only
C) i, iii and iv only
D) All i, ii, iii and iv

27. To interpret the HTML code, and get a visual layout we need a:
A.Turbo-C Compiler
B.Any Text Editor
C.Any Web-Browser
D.Google’s V8 engine

28. XHTML stands for:
A.Extreme Hyper Text Markup Language
B.Expire Hyper Text Markup Language
C.Expert Hyper Text Markup Language
D.Extensible Hyper Text Markup Language

29. Which is responsible for Standardization of HTML:
A.ICNA
B.W3C
C.IEEE
D.Google

30. In HTML, comment line is as :
A.// Comment Line
B./* Comment Line */
C.– Comment Line —
D.<!– Comment Line –>

Answers

1.D 2.A 3.A 4.C 5.C 6.C
7.A 8.A 9.C 10.C 11.D 12.B
13.A 14.A 15.C 16.C 17.D 18.A
19.C 20.A 21.C 22.B 23.C 24.B
25.D 26.D 27.C 28.D 29.B 30.D

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares