Everyday Science Set 2 (40 mcqs)

1.The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number.
A.Electron
B.Proton
C.Neutron
D.Positron

2.The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in __________ of sea water.
A.1 gram
B.10 grams
C.1 kg
D.10 kg

3.The planet which is easily visible from the Earth is?
A.Mercury
B.Venus
C.Mars
D.Jupiter

4.The Great Spot is on the planet __________.
A.Saturn
B.Venus
C.Mars
D.Jupiter

5.The Great Spot is a __________.
A.Mountain
B.Desert
C.Frozen Carbon dioxide
D.Storm

6.The bodyguard of the Earth is __________ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
A.Mars
B.Saturn
C.Uranus
D.Jupiter

7.1 light year = ?
A.9.5×106 km
B.9.5×109 km
C.9.5×1012 km
D.9.5×1018 km

8.The planets visible to us without using a telescope are __________.
A.3
B.4
C.5
D.6

9.According to Big Bang Theory, the Universe began about __________ billion years ago.
A.10 – 20
B.20 – 30
C.30 – 40
D.40 – 50

10.Biosensor is used to measure?
A.Blood glucose level
B.The body pH value
C.Amount of hemoglobin
D.Salinity in Urine

11.Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?
A.E = mc2
B.E = cm2
C.M = ec2
D.M = ce2

12.The SI unit of electric current is?
A.Coloumb
B.Ampere
C.Volt
D.Watt

13.The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?
A.Oxygen
B.Carbon
C.Hydrogen
D.Nitrogen

14.What is Dry Ice?
A.Solid Oxygen
B.Solid Carbon Dioxide
C.Solid Hydrogen
D.Solid Nitrogen

15.What are the primary colours?
A.White, Black, Blue
B.Red, Yellow, Blue
C.Red, Orange, Blue
D.Red, Green, Blue

16.Digestion of food is completed in the __________.
A.small intestine
B.large intestine
C.stomach
D.Liver

17.Carrot is good source of Vitamin?
A.A
B.B complex
C.C
D.D

18.For proper formation of teeth, __________ is essential.
A.iodine
B.copper
C.fluorine
D.iron

19.Deficiency of __________ causes loss of appetite and poor growth.
A.zinc
B.iodine
C.copper
D.iron

20.Meteorology is the study of?
A.seasons
B.atmosphere
C.air and sounds
D.winds and clouds

21.The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is
A.0.03%
B.3%
C.13%
D.30%

22.Diamond is an allotropic form of
A.Carbon
B.Hydrogen
C.Nitrogen
D.Silicon

23.The SI unit of Heat is
A.Watt
B.Volt
C.Joule
D.Newton

24.The good sources of Vitamin-A are
A.green leafy vegetables
B.seeds
C.fresh vegetables and fruits
D.sea foods

25.The good sources of Vitamin-B Complex are
A.green leafy vegetables
B.seeds
C.fresh vegetables and fruits
D.sea foods

26.The good sources of Vitamin-C are
A.green leafy vegetables
B.seeds
C.fresh vegetables and fruits
D.sea foods

27.The good sources of iodine are
A.green leafy vegetables
B.seeds
C.fresh vegetables and fruits
D.sea foods

28.The gas, commonly known as “laughing gas”, is
A.Cabon Dioxide
B.Sulfur Dioxide
C.Nitrous Oxide
D.Sodium Oxide

19.The source of oxygen in photosynthesis is
A.water
B.salts
C.minerals
D.glucose

30.The instrument used to measure wind speed is
A.Anemometer
B.Barometer
C.Hydrometer
D.Hygrometer

31.The natural fats and oils are composed of
A.Carbon, Hydrogen and Oxygen
B.Carbon, Hydrogen and Nitrogen
C.Carbon, Oxygen and Nitrogen
D.Hydrogen, Oxygen and Nitrogen

32.The energy value of food is measured in
A.Joule
B.Calories
C.Tesla
D.Proteins

33.Wind energy is the __________ energy.
A.Potential
B.Transverse
C.Kinetic
D.Mechanical

34.Who is considered the founder of meteorology?
A.Aristotle
B.Plato
C.Einstein
D.Newton

35.Water covers __________ of the Earth’s surface.
A.60%
B.65%
C.70%
D.75%

36.In general, wind speed of 105–137 caused
A.minor or no damage
B.considerable damage
C.severe damage
D.extreme damage

37.Acid rain is mainly caused by emissions of __________ in the atmosphere.
A.Sulfur Dioxide and Potassium Nitrate
B.Sulfur and Charcoal
C.Nitrogen Oxide and Potassium Nitrate
D.Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide

38.About 50% of the Earth’s crust, including the waters on the Earth and atmosphere, is
A.Oxygen
B.Cabon Dioxide
C.Silicon
D.Clay

39.The fourth state of matter is
A.Water
B.Salts
C.Vapours
D.Plasma

40.The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called
A.Anemometer
B.Battery
C.Galvanometer
D.Rectifier

Answer

1.B 2.C 3.B 4.D 5.D 6.D
7.C 8.C 9.A 10.A 11.A 12.B
13.D 14.B 15.D 16.A 17.A 18.C
19.A 20.B 21.A 22.A 23.C 24.A
25.B 26.C 27.D 28.C 29.A 30.A
31.A 32.B 33.C 34.A 35.C 36.A
37.D 38.A 39.D 40.D

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares