DBMS Set 3 (20 mcqs)

1. The relational model is based on the concept that data is organized and stored in two-dimensional tables called ……………………….
A) Fields
B) Records
C) Relations
D) Keys

2. ……………….. contains information that defines valid values that are stored in a column or data type.
A) View
B) Rule
C) Index
D) Default

3. Which of the syntax is correct for insert statement?
i) insert into <table_name> values <list of values>
ii) insert into <table_name> (column list) values <list of values>
A) i-only
B) ii-only
C) Both of them
D) None of them

4. ………………. First proposed the process of normalization.
A) Edgar. W
B) Edgar F. Codd
C) Edward Stephen
D) Edward Codd

5. For using a specific database …………… command is used.
A) use database
B) databasename use
C) Both A &B
D) None of them

6. Which of the following is not comparison operator?
A) <>
B) <
C) =<
D) >=

7. An outstanding functionality of SQL is its support for automatic ………… to the target data.
A) programming
B) functioning
C) navigation
D) notification

8. ………………… is a special type of integrity constraint that relates two relations & maintains consistency across the relations.
A) Entity Integrity Constraints
B) Referential Integrity Constraints
C) Domain Integrity Constraints
D) Domain Constraints
D) Key Constraints

9. ……………..specifies a search condition for a group or an aggregate.
A) GROUP BY Clause
B) HAVING Clause
C) FROM Clause
D) WHERE Clause

10. Drop Table cannot be used to drop a table referenced by a …………… constraint.
A) Local Key
B) Primary Key
C) Composite Key
D) Foreign Key

11. …………… joins are SQL server default
A) Outer
B) Inner
C) Equi
D) None of the above

12. The ………………… is essentially used to search for patterns in target string.
A) Like Predicate
B) Null Predicate
C) In Predicate
D) Out Predicate

13. Which of the following is/are the Database server functions?
i) Data management                                       ii) Transaction management
iii) Compile queries                                         iv) Query optimization

A) i, ii, and iv only
B) i, ii and iii only
C) ii, iii and iv only
D) All i, ii, iii, and iv

14. To delete a database ………………. command is used
A) delete database database_name
B) Delete database_name
C) drop database database_name
D) drop database_name

15. ………….. is a combination of two of more attributes used as a primary key
A) Composite Key
B) Alternate Key
C) Candidate Key
D) Foreign Key

16. Which of the following is not the function of client?
A) Compile queries
B) Query optimization
C) Receive queries
D) Result formatting and presentation

17. …………. is a special type of stored procedure that is automatically invoked whenever the data in the table is modified.
A) Procedure
B) Trigger
C) Curser
D) None of the above

18. …………….. requires that data should be made available to only authorized users.
A) Data integrity
B) Privacy
C) Security
D) None of the above

19. Some of the utilities of DBMS are ………….
i) Loading    ii) Backup     iii) File organization    iv) Process Organization
A) i, ii, and iv only
B) i, ii and iii only
C) ii, iii and iv only
D) All i, ii, iii, and iv

20. …………….. allows individual row operation to be performed on a given result set or on the generated by a selected by a selected statement.
A) Procedure
B) Trigger
C) Curser
D) None of above

Answers

1.C 2.C 3.C 4.B 5.A 6.C
7.C 8.B 9.B 10.D 11.B 12.A
13.A 14.C 15.A 16.B 17.B 18.C
19.B 20.C

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares