DBMS Set 2 (20 mcqs)

1. State true or false.
i) Select operator is not a unary operator.
ii) Project operator chooses subset of attributes or columns of a relation.
A) i-True, ii-False
B) i-True, ii-True
C) i-False, ii-True
D) i-False, ii-False

2. …………… database is used as template for all databases created.
A) Master
B) Model
C) Tempdb
D) None of the above

3. One aspect that has to be dealt with by the integrity subsystem is to ensure that only valid values can be assigned to each data items. This is referred to as
A) Data Security
B) Domain access
C) Data Control
D) Domain Integrity

4. ………………….. operator is basically a join followed by a project on the attributes of first relation.
A) Join
B) Semi-Join
C) Full Join
D) Inner Join

5. Which of the following is not a binary operator in relational algebra?
A) Join
B) Semi-Join
C) Assignment
D) Project

6. Centralizing the integrity checking directly under the DBMS ………….. Duplication and ensures the consistency and validity of the database.
A) Increases
B) Skips
C) Does not reduce
D) Reduces

7. Which of the following is/are the DDL statements?
A) Create
B) Drop
C) Alter
D) All of the above

8. In snapshot,  …………………. clause tells oracle how long to wait between refreshes.
A) Complete
B) Force
C) Next
D) Refresh

9. ……………… defines rules regarding the values allowed in columns and is the standard mechanism for enforcing database integrity.
A) Column
B) Constraint
C) Index
D) Trigger

10. For like predicate which of the following is true.
i) % matches zero of more characters.
ii) _ matches exactly one character.
A) i-only
B) ii-only
C) Both of them
D) None of them

11. The number of attributes in relation is called as its …………………
A) Cardinality
B) Degree
C) Tuples
D) Entity

12. The DBMS utility, …………………. allows to reconstruct the correct state of database from the backup and history of transactions.
A) Backup
B) Recovery
C) Monitoring
D) Data loading

13. In the ……….. normal form, a composite attribute is converted to individual attributes.
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

14. In RDBMS, Data is presented as a collection of …………
A) Table
B) Attributes
C) Relations
D) Entities

15. A ……………. normal form normalization will be needed where all attributes in a relation tuple are not functionally dependent only on the key attribute.
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

16. To select all column from the table the syntax is:
A) select all from table_name
B) select * from table_name
C) select from table_name
D) Non of the above

17. If an attribute of a composite key is dependent on an attribute of the other composite key, a normalization called ……………. is needed.
A) DKNF
B) BCNF
C) Fourth
D) Third

18. Identify the criteria for designing database from the point of view of user
A) No redundancy
B) No inapplicable attributes
C) Uniformity in naming & definitions of the data items
D) All of the above

19. The ………… operator preserves unmatched rows of the relations being joined.
A) Inner join
B) Outer join
C) Union
D) Union join

20. The reasons leading to popularity of client-server systems are:
A) More powerful workstations on LANs
B) Needed for graphical user interfaces of end users.
C) Remove computing load for presentation services from the system managing a shared database resource.
D) All

Answer

1.C 2.B 3.D 4.B 5.D 6.D
7.D 8.D 9.B 10.C 11.B 12.B
13.A 14.C 15.C 16.B 17.B 18.D
19.B 20.D

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares