DBMS Set 1 (20 mcqs)

1. DBMS is a collection of ………….. that enables user to create and maintain a database.
A) Keys
B) Translators
C) Program
D) Language Activity

2. In a relational schema, each tuple is divided into fields called
A) Relations
B) Domains
C) Queries
D) All of the above

3. In an ER model,  ……………. is described in the database by storing its data.
A) Entity
B) Attribute
C) Relationship
D) Notation

4. DFD stands for
A) Data Flow Document
B) Data File Diagram
C) Data Flow Diagram
D) Non of the above

5. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a
A) Hierarchical schema
B) Network schema
C) Relational Schema
D) All of the above

6. ……………… table store information about database or about the system.
A) SQL
B) Nested
C) System
D) None of these

7. …………..defines the structure of a relation which consists of a fixed set of attribute-domain pairs.
A) Instance
B) Schema
c) Program
D) Super Key

8. ……………… clause is an additional filter that is applied to the result.
A) Select
B) Group-by
C) Having
D) Order by

9. A logical schema
A) is the entire database
B) is a standard way of organizing information into accessible parts.
C) Describes how data is actually stored on disk.
D) All of the above

10. ………………… is a full form of SQL.
A) Standard query language
B) Sequential query language
C) Structured query language
D) Server side query language

11. The candidate key is that you choose to identify each row uniquely is called ……………..
A) Alternet Key
B) Primary Key
C) Foreign Key
D) None of the above

12. …………….. is used to determine whether of a table contains duplicate rows.
A) Unique predicate
B) Like Predicate
C) Null predicate
D) In predicate

13. To eliminate duplicate rows ……………… is used
A) NODUPLICATE
B) ELIMINATE
C) DISTINCT
D) None of these

14. State true or false
i) A candidate key is a minimal super key.
ii) A candidate key can also refer to as surrogate key.
A) i-true, ii-false
B) i-false, ii-true
C) i-true, ii-true
D) i-false, ii-false

15. DCL stands for
A) Data Control Language
B) Data Console Language
C) Data Console Level
D) Data Control Level

16. …………………… is the process of organizing data into related tables.
A) Normalization
B) Generalization
C) Specialization
D) None of the above

17. A ………………. Does not have a distinguishing attribute if its own and mostly are dependent entities, which are part of some another entity.
A) Weak entity
B) Strong entity
C) Non attributes entity
D) Dependent entity

18. …………….. is the complex search criteria in the where clause.
A) Substring
B) Drop Table
C) Predict
D) Predicate

19. ………………… is preferred method for enforcing data integrity
A) Constraints
B) Stored Procedure
C) Triggers
D) Cursors

20. The number of tuples in a relation is called its …………. While the number of attributes in a relation is called it’s ………………..
A) Degree, Cardinality
B) Cardinality, Degree
C) Rows, Columns
D) Columns, Rows

Answers

1.C 2.B 3.A 4.C 5.A 6.C
7.B 8.C 9.B 10.C 11.B 12.A
13.C 14.C 15.A 16.A 17.A 18.D
19.A 20.B

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares