Computer Networks Set 1 (30 mcqs)

1) Ping can
a) Measure round-trip time
b) Report packet loss
c) Report latency
d) All of the mentioned

2) Ping sweep is a part of
a) Traceroute
b) Nmap
c) Route
d) Ipconfig

3) ICMP is used in
a) Ping
b) Traceroute
c) Ifconfig
d) Both a and b

4) _____ command is used to manipulate TCP/IP routing table.
a) route
b) Ipconfig
c) Ifconfig
d) Traceroute

5) If you want to find the number of routers between a source and destination, the utility to be used is.
a) route
b) Ipconfig
c) Ifconfig
d) Traceroute

6) Which of the following is related to ipconfig in Microsoft Windows ?
a) Display all current TCP/IP network configuration values
b) Modify DHCP settings
c) Modify DNS settings
d) All of the mentioned

7) This allows to check if a domain is available for registration.
a) Domain Check
b) Domain Dossier
c) Domain Lookup
d) None of the mentioned

8) Choose the wrong statement
a) Nslookup is used to query a DNS server for DNS data
b) Ping is used to check connectivity
c) Pathping combines the functionality of ping with that of route
d) Ifconfig can configure TCP/IP network interface parameters

9 An RPC application requires
a) specific protocol for client server communication
b) a client program
c) a server program
d) all of the mentioned

10 RPC is used to
a) establish a server on remote machine that can respond to queries
b) retrieve information by calling a query
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

11. Telnet protocol is used to establish a connection to
a) TCP port number 21
b) TCP port number 22
c) TCP port number 23
d) TCP port number 24

12. Which one of the following is not true?
a) telnet defines a network virtual terminal (NVT) standard
b) client programs interact with NVT
c) server translates NVT operations
d) none of the mentioned

13. All telnet operations are sent as
a) 4 bytes
b) 8 bytes
c) 16 bytes
d) 32 bytes

14. AbsoluteTelnet is a telnet client for
a) windows
b) linux
c) mac
d) none of the mentioned

15. The decimal code of interpret as command (IAC) character is
a) 252
b) 253
c) 254
d) 255

16. In character mode operation of telnet implementation
a) each character typed is sent by the client to the server
b) each character typed is discarded by the server
c) both (a) an (b)
d) none of the mentioned

17. In telnet, the client echoes the character on the screen but does not send it until a whole line is completed in
a) default mode
c) character mode
c) server mode
d) none of the mentioned

18. Which one of the following is not correct?
a) telnet is a general purpose client-server program
b) telnet lets user access an application on a remote computer
c) telnet can also be used for file transfer
d) none of the mentioned
.
19. Which operating mode of telnet is full duplex?
a) default mode
b) server mode
c) line mode
d) none of the mentioned

20. If we want that a character be interpreted by the client instead of server
a) escape character has to be used
b) control functions has to be disabled
c) it is not possible
d) none of the mentioned

21) A local telephone network is an example of a _______ network
a) Packet switched
b) Circuit switched
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

22) Most packet switches use this principle
a) Stop and wait
b) Store and forward
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

23) If there are N routers from source to destination, total end to end delay in sending packet P(L->number of bits in the packet R-> transmission rate)
a) N
b) (N*L)/R
c) (2N*L)/R
d) L/R

24) Method(s) to move data through a network of links and switches
a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Both a and b

25) The resources needed for communication between end systems are reserved for the duration of session between end systems in ________
a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Frequency switching

26) As the resouces are reserved between two communicating end systems in circuit switching, this is achieved
a) authentication
b) guaranteed constant rate
c) reliability
d) store and forward

27) In _________ resources are allocated on demand.
a) packet switching
b) circuit switching
c) line switching
d) frequency switching

28. RPC is a
a) synchronous operation
b) asynchronous operation
c) time independent operation
d) none of the mentioned

29. The local operating system on the server machine passes the incoming packets to the
a) server stub
b) client stub
c) client operating system
d) none of the mentioned

30. Which one of the following event is not possible in wireless LAN.
a) collision detection
b) Acknowledgement of data frames
c) multi-mode data transmission
d) none of the mentioned

Answers

1-d 2-b 3-d 4-a 5-d
6-d 7-a 8-c 9-d 10-c
11-c 12-d 13-b 14-a 15-d
16-a 17-a 18-c 19-c 20-a
21-a 22-b 23-b 24-d 25-b
26-b 27-a 28-a 29-a 30-a

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares