Biology Set 3 (30 mcqs)

1.Recombinant DNA is introduced in to host cell by means of
A.phage
B.vector
C.bacteria
D.enzyme

2.In cystic fibrosis, the patient lacks a gene that codes for trans-membarene carrier of
A.sodium ion
B.carbon dioxide
C.chloride ion
D.potassium ion

3.Which gene is located on linkage group number 11 in man
A.sickle cell anemia
B.leukemia
C.albinism
D.all of these

4.In birds the sex is determined by the type of
A.sperm
B.autosomes
C.egg
D.none of these

5.In RNA nucleotides are attached by
A.peptide bonds
B.hydrogen bonds
C.covalent bond
D.phosphodiester bond

6.The chromosome is
A.gene
B.genes + protein
C.DNA + genes
D.gene + protein

7.The human body contains water
A.60-80%
B.70-90%
C.75-95%
D.80-90%

8.Environment is a source of
A.food
B.shelter
C.clothing
D.all of these

9.Fresh water ecosystem covers
A.2%
B.1%
C.3%
D.5%

10.Foul smell in lake is produced by
A.algae
B.bacteria
C.fungi
D.all

11.Starch is richly present in
A.onion
B.apple
C.cereals
D.tomato

12.Plants having foreign DNA are known as
A.genetic plants
B.recombinant plants
C.cultured plants
D.transgenic plants

13.Which of the following kinds of atom do not occur in carbohydrates
A.carbon
B.hydrogen
C.nitrogen
D.oxygen

14.The basic framework of all types of membranes are
A.lipoproteins
B.glycoproteins
C.proteoglycans
D.nucleoproteins

15.Single membrane bounded organelle is
A.nucleus
B.lysosome
C.ribosome
D.none of these

16.Irregular grape like cluster of bacilli is called
A.diplo bacilli
B.strepto bacilli
C.staphylo bacilli
D.none of these

17.It is generally accepted that plants arose from ancestral
A.green algae
B.fungi
C.bacteria
D.all of these

18.Main energy reserves in the case of green algae are
A.glycogen
B.sucrose
C.glucose
D.starch

19.The chief component of the cell wall of the majority of fungi is
A.pectin
B.chitin
C.lignin
D.cellulose

20.After pollination the pollens are transferred to which part of the flower
A.ovary
B.style
C.stigma
D.none of these

21.Glyoxisomes contain enzymes for
A.glyoxylate cycle
B.glycolate cycle
C.Calvin cycle
D.none of these

22.Vacuoles serve to
A.expand the plant cells
B.sites for storage
C.both in expansion and storage
D.non-specific function

23.An isolated virus is not considered living since it
A.separate into two parts
B.cannot metabolize
C.rapidly looses its genome
D.all of these

24.The predominant phycobilin pigment in cyanobacteria which is of blue colour is
A.phycoerythrin
B.phycocyanin
C.fucocyanin
D.fucoxanthin

25.Deafness is caused by misuse of
A.penicillin
B.tetracycline
C.paracetamol
D.streptomycin

26.Cell envelope does not include
A.capsule
B.slime layer
C.cell wall
D.cell membrane

27.Coenocytes is a fungal body which is
A.multi-nucleate aseptate
B.multi-nucleate septate
C.uni-nucleate septate
D.uni-nucleate aseptate

28.Bryophytes are
A.all heterosporous
B.all homosporous
C.mostly homosporus
D.none of these

29.Nephridia are excretory organs in
A.round worms
B.lizard
C.earth worm
D.planaria

30.Which one is harmful mollusc
A.slug
B.snail
C.oyester
D.star fish

Answers

1.B 2.C 3.D 4.C 5.D 6.B
7.B 8.D 9.B 10.D 11.C 12.D
13.C 14.A 15.B 16.C 17.A 18.D
19.B 20.C 21.A 22.C 23.B 24.B
25.D 26.D 27.A 28.B 29.C 30.A

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares