Biology Set 2 (30 mcqs)

1.Which is a parasitic plant
A.cuscuta
B.rose
C.ferns
D.mosses

2.True roots absent in
A.ferns
B.bryophytes
C.gymnosperms
D.angiosperms

3.The mechanism for ATP synthesis is
A.chemosynthesis
B.photosynthesis
C.phosphorylation
D.chemiosmosis

4.Enzyme present in the saliva is
A.lipase
B.trypsin
C.ptyalin
D.invertase

5.Nitrogen is present in
A.carbohydrates
B.proteins
C.lipids
D.carbonates

6.The food is ground in the cockroach in
A.mesenteron
B.crop
C.gizzard
D.intestine

7.Operculum is present in
A.bony fish
B.sea fish
C.cartilaginous fish
D.none of these

8.In which animal respiratory surface are found in more than one organ
A.birds
B.human
C.fish
D.frog

9.The heart is enclosed in a membrane called
A.pleura
B.pericardium
C.peritoneum
D.epithelium

10.From right ventricle blood is pushed into
A.pulmonary trunk
B.brain
C.aorta
D.body

11.Which one is abundant in lymph
A.oxygen
B.lipids
C.water
D.proteins

12.Jaws without teeth are found in found in
A.birds
B.reptiles
C.fish
D.none of these

13.Male reproductive part of flower is
A.stigma
B.stamen
C.carpel
D.ovule

14.Coordination in plants is by
A.nervous system
B.enzymes
C.hormones
D.roots

15.The simplest fatty acid is
A.palmitic acid
B.butyric acid
C.oleic acid
D.acetic acid

16.All enzymes are protein which are
A.globular
B.fibrous
C.helical
D.all of these

17.Cilia are produced from
A.mitochondria
B.cell-membrane
C.centriole
D.cytoplasm

18.Which of the following disease is not caused by virus
A.T.B
B.AIDS
C.HIV
D.flu

19.Which of the following is a filamentous alga
A.ulva
B.chlorella
C.acetabularia
D.spirogyra

20.Which of the following is not sac fungi
A.truffles
B.yeasts
C.mushrooms
D.morels

21.’Cassia fistula’ is the scientific name of
A.amaltas
B.rose
C.onion
D.tomato

22.Phage virus consists of head and
A.thorax
B.neck
C.tail
D.none of these

23.Bacteria without any flagella are called
A.monotrichous
B.atrichous
C.peritrichous
D.lophotrichous

24.Protists have been evolved from
A.animals
B.plants
C.fungi
D.prokaryotes

25.Algae differ from plants in that the sex organs in algae are
A.multicellular
B.unicellular
C.acellular
D.none of these

26.Fungi can absorb food from the substrate because the have
A.sporangium
B.spores
C.rhizoids
D.stalk

27.A seed may be defined as a fertilized
A.egg
B.ovary
C.ovule
D.embryo

28.Platyhelminthes means
A.round worms
B.flat worms
C.tape worms
D.pin worms

29.The first land vertebrates were
A.dipnoi
B.amphibia
C.reptilia
D.aves

30.All life on planet earth is powered by
A.solar energy
B.thermal energy
C.tidal energy
D.kinetic energy

Answers

1.A 2.B 3.D 4.C 5.B 6.C
7.A 8.D 9.B 10.A 11.D 12.A
13.B 14.C 15.D 16.A 17.C 18.A
19.D 20.C 21.A 22.C 23.B 24.D
25.B 26.C 27.C 28.B 29.B 30.A

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares