Biology Set 1 (30 mcqs)

1.Severe deficiency of Vitamin D results in __________.
A.scurvy
B.rickets
C.night blindness
D.osteomalacia

2.People living in high altitudes (like mountains) usually have a _________.
A.smaller number of Red Blood Cells
B.larger number of Red Blood Cells
C.smaller number of White Blood Cells
D.larger number of White Blood Cells

3.The average adult has a blood volume of about __________ liters.
A.5
B.5.5
C.6
D.6.5

4.The average internal temperature of human body is __________.
A.35 °C
B.36 °C
C.37 °C
D.38 °C

5.Vitamin __________ is needed for the formation of a light-sensitive pigment in the retina.
A.A
B.C
C.D
D.B complex

6.About __________ of the body weight of a mammal is water.
A.60%
B.65%
C.70%
D.75%

7.On wound __________ fight foreign particles, like bacteria.
A.White Blood cells
B.Red Blood Cells
C.Platelets
D.Plasma

8.Blood is carried towards the heart by __________.
A.Arteries
B.Capillaries
C.Veins
D.none of these

9.__________ is essential for the formation of haemoglobin.
A.Calcium
B.Iron
C.Water
D.Carbohydrates

10.___________ are needed as a source of energy for the vital activities of the body.
A.Calcium
B.Iron
C.Water
D.Carbohydrates

11.Haemodialysis means cleaning of
A.urine
B.blood
C.glomerular filterate
D.coelomic fluid

12.Production of sweat and sebum is related with
A.skin
B.liver
C.lungs
D.GIT

13.The evaporative cooling in the respiratory tract of dogs is called
A.vasodilation
B.vasoconstriction
C.panting
D.all of these

14.Which of the following pathogen type cause disease that can be treated with antibiotics
A.bacteria
B.fungi
C.virus
D.none of these

15.Most cell membranes are composed principally of
A.DNA ad protein
B.protein and lipids
C.protein and chitin
D.protein and RNA

16.Normally, in the process of osmosis, the net flow of water molecules into or out of the cell depends upon differences in the
A.concentration of water molecules inside and outside the cell
B.concentration of enzymes on either side of the cell membrane
C.rate of molecular motion on either side of the cell membrane
D.none of these

17.Sodium ions are “pumped” from a region of lower concentration to a region of higher concentration in the nerve cells of humans. This process is an example of
A.diffusion
B.passive transport
C.osmosis
D.active transport

18.Proteins are made from amino acids by the process of
A.hydrolysis
B.pinocytosis
C.dehydration synthesis
D.active transport

19.Which is an organic compound found in most cells
A.water
B.glucose
C.oxygen
D.sodium chloride

20.Which are the four most abundant elements in living cells
A.carbon, oxygen, nitrogen, sulfur
B.carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen
C.carbon, oxygen, sulfur, phosphorus
D.carbon, sulfur, hydrogen, magnesium

21.Starch is converted into maltose by
A.diastase
B.invertase
C.maltase
D.amylase

22.Co-enzyme is often formed from
A.lipid
B.protein
C.inorganic ion
D.vitamin

23.Messenger RNA is formed in
A.nucleus
B.chloroplast
C.mitochondria
D.none of these

24.Number of chromosomes in E.coli
A.4
B.6
C.3
D.1

25.Protein factory is
A.nucleus
B.ribosome
C.golgi complex
D.centriole

26.Smallest disease causing agents in plants are
A.virion
B.mycoplasma
C.viroids
D.prions

27.The major cell infected by the HIV is lymphocyte
A.helper-T
B.B
C.both T and B
D.none of these

28.Pigment present in red algae is
A.fucoxanthin
B.phycocyanin
C.phycoerythrin
D.bilirubin

29.Nutrition in fungi is
A.photosynthetic
B.chemosynthetic
C.completely parasitic
D.absorptive heterotrophs

30.Fungi resemble plants because they lack
A.cell wall
B.cytoplasm
C.centriole
D.nucleus

Answers

1.B 2.B 3.A 4.C 5.A 6.C
7.A 8.C 9.B 10.D 11.B 12.A
13.C 14.A 15.B 16.A 17.D 18.C
19.B 20.B 21.A 22.B 23.A 24.D
25.B 26.C 27.A 28.C 29.D 30.C

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares