Artificial Intelligence Set 3 (30 mcqs)

1. Computers normally solve problem by breaking them down into a series of yes-or-no decisions represented by 1s and 0s. What is the name of the logic that allows computers to assign numerical values that fail somewhere between 0 and 1?
a) Human logic
b) Fuzzy logic
c) Boolean logic
d) Operational logic

2. The component of an ICAI (Intelligent Computer-Asslsted Instruction) presenting information to the student is the:
a) student model
b) problem-solving expertise
c) tutoring module
d) All of the mentioned

3. The company that grew out of research at the MIT AI lab is:
a) AI corp
b) LMI
c) Symbolics
d) both b & c

4. Which technique is being investigated as an approach to automatic programming?
a) generative CAI
b) specification by example
c) All of the above
d) non-hierarchical planning

5. One definition of AI focuses on problem-solving methods that process:
a) smell
b) symbols
c) touch
d) algorithms

6. Artificial intelligence is
a) the embodiment of human intellectual capabilities within a computer.
b) a set of computer programs that produce output that would be considered to reflect intelligence if it were generated by humans.
c) the study of mental faculties through the use of mental models implemented on a computer.
d) All of the mentioned

7. The primary method that people use to sense their environment is:
a) reading
b) writing
c) speaking
d) seeing

8. The Newell and Simon program that proved theorems of Principia Mathematica was:
a) Elementary Perceiver
b) General Problem Solver
c) Logic Theorist
d) Boolean Algebra

9. In LISP, the function assigns . the value of a to b is
a) (setq a b)
b) (setq b a )
c) (b = a)
d) (set b = a)

10. The cray X-MP, IBM 3090 and connection machine can he characterized as
a) SISD
b) SIMD
c) MISD
d) MIMD

11. Ambiguity may be caused by:
a) syntactic ambiguity
b) multiple word meanings
c) unclear antecedents
d) All of the mentioned

12. Which company offers the LISP machine considered to be “the most powerful symbolic processor available”?
a) LMI
b) Symbolics
c) Xerox
d) Texas Instruments

13. What of the following is considered to be a pivotal event in the history of Artificial Intelligence.
a) 1949, Donald O, The organization of Behavior,
b) 1950, Computing Machinery and Intelligence.
c) 1956, Dartmouth University Conference Organized by John McCarthy
d) 1961, Computer and Computer Sense.

14. Natural language processing is divided into the two subfields of:
a) symbolic and numeric
b) time and motion
c) algorithmic and heuristic
d) understanding and generation

15. High-resolution, bit-mapped displays are useful for displaying:
a) clearer characters
b) graphics
c) more characters
d) All of the mentioned

16. A bidirectional feedback loop links computer modeling with:
a) artificial science
b) heuristic processing
c) human intelligence
d) cognitive science

17. Which of the following have people traditionally done better than computers?
a) recognizing relative importance
b) finding similarities
c) resolving ambiguity

18. In LISP, the function evaluates both and is
a) set
b) setq
c) add
d) eva

19. What takes input as an object described bya set of attributes?
a) Tree
b) Graph
c) Decision graph
d) Decision tree

20. How the decision tree reaches its decision?
a) Single test
b) Two test
c) Sequence of test
d) No test

21. Ambiguity may be caused by:
a) syntactic ambiguity
b) multiple word meanings
c) unclear antecedents
d) All of the mentioned

22. Which company offers the LISP machine considered “the most powerful symbolic processor available”?
a) LMI
b) Symbolics
c) Xerox
d) Texas Instruments

23. What of the following is considered a pivotal event in the history of Artificial Intelligence?
a) 1949, Donald O, The organization of Behavior
b) 1950, Computing Machinery and Intelligence
c) 1956, Dartmouth University Conference Organized by John McCarthy
d) 1961, Computer and Computer Sense

24. Natural language processing is divided into the two sub-fields of:
a) symbolic and numeric
b) time and motion
c) algorithmic and heuristic
d) understanding and generation

25. High-resolution, bit-mapped displays are useful for displaying:
a) clearer characters
b) graphics
c) more characters
d) All of the mentioned

26. A bidirectional feedback loop links computer modeling with:
a) artificial science
b) heuristic processing
c) human intelligence
d) cognitive science

27. Which of the following have people traditionally done better than computers?
a) recognizing relative importance
b) finding similarities
c) resolving ambiguity
d) All of the above

28. In LISP, the function evaluates both and is
a) set
b) setq
c) add
d) eva

29. Which type of actuator generates a good deal of power but tends to be messy?
a) electric
b) hydraulic
c) pneumatic
d) Both b & c

30. Research scientists all over the world are taking steps towards building computers with circuits patterned after the complex inter connections existing among the human brain’s nerve cells. What name is given to such type of computers?
a) Intelligent computers
b) Supercomputers
c) Neural network computers
d) Smart computers

Answers

1-b 2-c 3-d 4-b 5-b
6-d 7-d 8-c 9-b 10-b
11-d 12-b 13-c 14-d 15-d
16-d 17-d 18-a 19-d 20-c
21-d 22-b 23-c 24-c 25-c
26-c 27-c 28-a 29-b 30-c

Sharing is caring!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares